Geschiedenis Emmaus Bilthoven

Vlak na de oorlog was er een strenge winter in Parijs, waardoor veel daklozen en zwervers ernstig leden. Een Franse priester, Abbé Pierre, stelde zijn huis voor hen open. Maar alleen een dak boven je hoofd lost geen problemen op. Daarom bedacht Abbé Pierre ook zinnig werk voor hen; verzamelen van afgedankte spullen. Zo kon het leven van zwervers zin krijgen door hun werk. De naam die hiervoor gekozen werd, Emmaus, is afkomstig van een dorp vlakbij Jeruzalem. Volgens de bijbel herkenden twee discipelen die op weg waren naar Emmaus in een tochtgenoot Jezus, wat hen nieuwe hoop gaf.

Begin 2007 is Abbé Pierre op 94 jarige leeftijd overleden maar nog steeds verzamelt Emmaus in vele landen gebruikte en soms nieuwe, afgedankte spullen, zoals kleren, meubels, serviesgoed, radio’s, televisies, computers en veel meer. Wij verkopen het weer, soms na reparatie, in onze winkels, want wij willen graag dat de spullen nogmaals worden gebruikt.

Emmaus, meer dan tweedehands alleen

U kent Emmaus misschien van de winkels en markten met tweedehands artikelen, maar onze organisatie is meer dan dat.

In Nederland wordt in acht woonwerkgemeenschappen onderdak geboden aan wie dat om welke reden dan ook nodig heeft, met name dak- en thuislozen. Daarnaast wonen er mensen die uit idealisme voor Emmaus hebben gekozen. De winkels voorzien in het onderhoud van deze groepen.

Ook zijn er Emmausgroepen, die wel een kringloopbedrijf zijn maar geen woongemeenschap. Mensen met uiteenlopende achtergrond zetten zich in voor diegenen die het minder hebben, en vinden bij Emmaus tevens een leuke en zinvolle dagbesteding.

Voor de meeste groepen geldt, dat ze van de omzet projecten op het gebied van armoedebestrijding in en ver buiten Nederland kunnen steunen. Dat kunnen bijvoorbeeld daklozen zijn in Nederland, vluchtelingen in het buitenland, of kleine projecten in de derde wereld. Meestal houdt Emmaus direct contact met deze projecten. Wij verzenden ook kleding. Verder zijn er ook in Nederland mensen die het niet al te breed hebben, en die graag bij Emmaus voordelig willen kopen. Emmaus is ook voor hen.

De verschillende Emmausgroepen zijn verenigd in de Federatie Emmaus Nederland en maken onderdeel uit van Emmaus Internationaal,

https:/emmaus.nl

 

Geschiedenis Emmaus Bilthoven

De eerste Emmaus in Nederland ging in 1967 in Haarzuilens van start. In Bilthoven-noord bevond zich toen een depot, waar inwoners hun kleding en andere goederen konden afleveren. De wens om in Bilthoven een verkooppunt te krijgen werd in 1981 vervuld: een bank stelde gratis een leegstaand winkelpand aan de Julianalaan ter beschikking. Toen dit door het grote succes te klein werd, kon er in 1982 schuin tegenover het winkeltje een groot garagepand met twee bijbehorende  woningen worden aangekocht: Julianalaan 25 en 27. Hier bevindt nog steeds de vestiging van Emmaus Bilthoven.

Emmaus Bilthoven is een Vereniging bestaande uit ruim zestig vrijwilligers.

De vorm die Emmaus Bilthoven heeft gekozen is die van het kringloopbedrijf. In zo'n bedrijf zijn veel verschillende taken, variërend van zwaar lichamelijk werk zoals het ophalen en versjouwen van meubels tot het repareren van kapotte apparaten of hulp bieden aan binnenlopende klanten. Zodoende is er voor iedereen een passende rol in de organisatie te vinden. Van de opbrengsten uit de winkel blijft een flink bedrag over om diverse projecten te ondersteunen. Emmaus Bilthoven heeft vooral gekozen voor het ondersteunen van kleine projecten in de derde wereld. Zie verder onder 'Projecten'.